Υλικά (για 8 αφράτα pancakes ή 16 μικρά):
- ¾ φλιτζ. πλήρες γάλα
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
- 1 αβγό
- 2 κουτ. της σούπας. μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. του γλυκού bakingpowder
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. της σούπας. λιωμένο βούτυρο, μη αλατισμένο
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
- 1 κύπελλο (150g)Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ
- φρούτα εποχής της αρεσκείας μας
- μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ με φρούτα (δαμάσκηνο, ακτινίδιο ή ροδάκινο και βρώμη).
Εκτέλεση
- Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε το ξύδι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το bakingpowder, τη σόδα και το αλάτι.
- Αναμιγνύουμε το βούτυρο με το αβγό και τη βανίλια στο μίγμα του γάλακτος.
- Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια παχύρευστη ζύμη.
- Σε έτοιμο προθερμασμένο τηγάνι που έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο ή λάδι ρίχνουμε κάθε φορά λίγη ποσότητα από τη ζύμη να γίνουν τα pancakes όσο χοντρά και αφράτα επιθυμούμε.
- Γαρνίρουμε με το κεφίρ και τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας μας.
Χριστίνα Μαυρογιάννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου