Tονώστε το ανοσοποιητικό σας με ένα ποτήρι κεφίρ
Τα τελευταία χρόνια, το κεφίρ φαίνεται ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων καταναλωτών. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αστέρες του Hollywood, όπως η Jennifer Anniston, η Julia Roberts και η Michelle Pfeiffer το έχουν εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής τους.
Επιπλέον, όχι μόνο αποτελεί αντικείμενο μεγάλης και διαρκούς ερευνητικής αναζήτησης εδώ και δεκαετίες, αλλά και οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν κάνει πολλούς να το κατατάσσουν μεταξύ των πιο διαδεδομένων και αποτελεσματικών super foods (1). Μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις του σχετίζεται με την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ζούμε σε μια εποχή που αναζητούμε συνέχεια τρόπους για να τονώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας με φυσικούς τρόπους. Αυτό που πολλοί αγνοούν, όμως, είναι ότι περισσότερο από το 60% της ανοσοκατασταλτικής δράσης του συγκεντρώνεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Είναι το σημείο εκείνο που πρωτοέρχεται σε επαφή με παθογόνους οργανισμούς και χρειάζεται να αναπτύξει μηχανισμούς για να μπορέσει να τους καταστρέψει. Αυτή η φυσική ασπίδα του σώματός μας ενισχύεται με την κατανάλωση κεφίρ. Η συμβιοτική σχέση ζύμης και ευεργετικών βακτηρίων σε αυτό, σε συνδυασμό με τον πολυσακχαρίτη κεφιράν, συνιστούν τον πυρήνα της δράσης του αναφορικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, τα βιοενεργά πεπτίδια που δημιουργούνται, μέσω της ζύμωσης του γάλακτος, φαίνεται επίσης να βοηθούν σημαντικά.
Είναι σαφές ότι το έντερο είναι το πρώτο κύριο επίπεδο αντίστασης του οργανισμού μας έναντι της προσβολής του από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό. Επομένως, αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου είναι κεφαλαιώδους σημασίας κι αυτό το διασφαλίζει η πρόσληψη προβιοτικών που υπάρχουν στο κεφίρ. Ταυτόχρονα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει την αύξηση της ανοσοκατασταλτικής δράσης του εντερικού βλεννογόνου μετά την κατανάλωση κεφίρ (2).
Παρόλο που οι μηχανισμοί δράσης εξακολουθούν να είναι αντικείμενα μελέτης, ωστόσο διαφαίνεται ότι συστατικά του κεφίρ, ουσιαστικά, ενεργοποιούν τα κύτταρα του εντέρου που ασκούν αμυντική δράση έναντι παθογόνων εισβολέων.
Οι μηχανισμοί που το κεφίρ δρα ευεργετικά δείχνουν να σχετίζονται και με δυο άλλους παράγοντες.Συγκεκριμένα, ευνοεί τη δράση των μακροφάγων κυττάρων βοηθώντας τη διαδικασία της φαγοκυττάρωσης, της καταστροφής, δηλαδή, των παθογόνων, ενώ παράλληλα, φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ιντερλευκίνων και κυτοκινών, ουσιών που επίσης σχετίζονται με την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού (3). Τέλος, μελέτες έχουν καταδείξει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη δράση των παθογόνων εισβολέων άμεσα. (4).
Επίσης το κεφίρ αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης D. Πρόκειται για μια βιταμίνη που έχει μελετηθεί όσο καμιά άλλη τις τελευταίες δεκαετίας. Μεταξύ των δράσεων της είναι και η τόνωση της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα φαίνεται να συμβάλλει στη μετατροπή των Τ-λεμφοκυττάρων σε κύτταρα δολοφόνους, που μπορούν και εξουδετερώνουν τα εξωτερικά παθογόνα μικρόβια. Σε περίπτωση, δε, χαμηλών επιπέδων της, δεν ενεργοποιείται ο αμυντικός αυτός μηχανισμός, με αποτέλεσμα η εξουδετέρωση των παθογόνων ιών και βακτηρίων να αποτυγχάνει.
Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε την αντιοξειδωτική του δράση, καθώς και το γεγονός ότι λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης όλες οι βιταμίνες του (κυρίως η Α και αυτές του συμπλέγματος Β) είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμες , τότε έχουμε την εικόνα της ευεργετικής του δράσης.
Το κεφίρ αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόφιμο που αξίζει να το εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, γιατί μεταξύ των άλλων, συμβάλλει στην τόνωση της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού. Παιδιά, αθλητές αλλά και υπερήλικες που χρειάζονται για διαφορετικούς λόγους αυξημένη αμυντική λειτουργία, έχουν ένα λόγο παραπάνω να το κάνουν.
Mom Energy: A Simple Plan to Live Fully Charged. Koff, Ashley. Kaehler, Kathy. Hay House, 2011.
Medrano M, et al Oral Administration of Kefiran Induces Changes in the Balance of Immune Cells in a Murine Model. J Agric Food Chem. 2011;59:5299–5304
Dong H., Rowland I., Yaqoob P. Comparative effects of six probiotic strains on immune function in vitro. British Journal of Nutrition. 2012;108(3):459–470.
Calder PC, Albers R, Antoine J-M, et al. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr. 2009;101 Suppl 1:S1-S45
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: boro.gr